Переваги приготування в домашніх умовах

Незалежно від того, живете ви самі чи є зайнятим батьком, знайти час і енергію для приготування домашніх страв може здатися складним завданням. Наприкінці напруженого дня поїсти поза домом або зробити замовлення може здатися найшвидшим і найпростішим варіантом. Але зручність і оброблена їжа можуть суттєво вплинути на ваш настрій і здоров’я.

У напівфабрикатах зазвичай багато хімічних добавок, гормонів, цукру, солі, нездорового жиру та калорій , усе це може негативно вплинути на ваш мозок і світогляд. Це може спричинити відчуття втоми, роздутості та дратівливості, а також посилити симптоми депресії, стресу та тривоги.

У ресторанах часто подають більше їжі, ніж ви повинні з’їсти. Багато ресторанів подають порції, які в два-три рази перевищують рекомендовані дієтичні рекомендації. Це спонукає вас їсти більше, ніж ви б їли вдома, що негативно впливає на вашу талію, артеріальний тиск і ризик діабету.

Коли ви готуєте власні страви, ви маєте більше контролю над інгредієнтами. Готуючи власноруч, ви можете бути впевнені, що ви та ваша родина будете їсти свіжі та корисні страви. Це може допомогти вам виглядати та почуватися здоровішими, зарядити енергією, стабілізувати вагу та настрій, покращити сон та стійкість до стресу.

Приготування їжі вдома не повинно бути складним . Наріжним каменем здорового харчування є вживання їжі, максимально наближеної до тієї, яку створила природа. Це означає заміну обробленої їжі справжньою їжею, коли це можливо, і споживання великої кількості овочів і корисних джерел білка. Це не означає, що вам доведеться проводити години на кухні, поєднуючи сотні різних інгредієнтів або рабськи дотримуючись складних рецептів. Насправді прості страви часто бувають найсмачнішими.

Приготування їжі вдома може навіть зайняти менше часу, ніж їжа поза домом. Є багато швидких, простих і корисних страв, які можна приготувати вдома за менший час, ніж дорога в ресторан або очікування доставки.

Приготування їжі вдома — це також чудовий спосіб провести час з іншими , і вам не обов’язково бути досвідченим кухарем. Незалежно від ваших здібностей або досвіду кухаря, ви можете навчитися готувати швидкі та здорові страви, які можуть мати справжню користь для вашого психічного та фізичного здоров’я.

Переваги приготування в домашніх умовах
Користь для здоров’я
Приготування здорової їжі вдома може підтримати вашу імунну систему та знизити ризик таких захворювань, як хвороби серця, рак, високий кров’яний тиск і діабет.
Це може дати вам більше енергії, покращити ваш нічний сон і допомогти вам краще справлятися зі здоров’ям.
У жінок приготування здорової їжі може допомогти зменшити симптоми ПМС і менопаузи, а також підвищити фертильність.
Якщо ви дотримуєтеся спеціальної дієти або намагаєтеся схуднути, приготування їжі для себе дає вам більше контролю над інгредієнтами та розміром порцій, дозволяючи вам краще контролювати свою вагу або справлятися з харчовою алергією.
Практикуючи безпечне поводження з їжею, коли ви готуєте вдома, ви зменшите ймовірність заразитися харчовими захворюваннями.
Приготування їжі вдома може покращити ваш розум, боротися зі зниженням когнітивних функцій і знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.
Це може стабілізувати енергію дітей і допомогти їм вирости здоровими, впевненими дорослими.
Емоційні та соціальні переваги
Простий процес приготування вдома може доповнити силами та покращити ваш настрій та самооцінку.
Виділення часу з напруженого графіка для приготування їжі також може бути чудовим засобом для зняття стресу.
Приготування навіть простих страв вдома може принести творче задоволення.
Дотримання здорової домашньої їжі може підвищити стійкість до стресу, тривоги та депресії, а також підвищити настрій і світогляд.
Приготування їжі та їжа з сім’єю – чудовий спосіб налагодити зв’язок із близькими.
Запрошення друзів приєднатися до вас може розширити коло спілкування, що може зменшити стрес.
Вживання корисної їжі може навіть додати радості у ваше життя. Коли ваше тіло почувається здоровішим, ви почуваєтеся щасливішими — зовні та всередині.

Дослідження також показали, що якщо ви регулярно готуєте домашню їжу, ви також, швидше за все, зробите вибір здоровішим у тих випадках, коли їсте поза домом. Іншими словами, здорове харчування може стати звичкою.

Задоволення від спільного приготування домашньої їжі

Їжа об’єднує людей, а приготування вдома – чудовий спосіб об’єднати сім’ю за обіднім столом. Усі люблять домашню їжу — навіть примхливі підлітки чи вибагливі їдці. І якщо ви живете самі, це не означає, що ви повинні готувати чи їсти самі. Ділитися їжею з іншими – чудовий спосіб розширити свою соціальну мережу. Отримання вдячного відгуку про страву, яку ви для когось приготували, також може підвищити вашу самооцінку.

Зробіть час їжі соціальним досвідом. Проста розмова з другом або коханою людиною за обіднім столом може відіграти велику роль у знятті стресу та піднятті настрою. Зберіть сім’ю разом і будьте в курсі повсякденного життя один одного. Якщо ви живете один, запросіть друга, колегу чи сусіда.

Вимкніть екрани . Зробіть перерву від телевізора, вимкніть телефон і уникайте інших відволікаючих факторів, щоб у вас був реальний шанс спілкуватися з людиною, з якою ви їсте разом. Уникаючи екранів і їдаючи з іншими, ви також допоможете уникнути бездумного переїдання.

Готуйте разом з іншими. Запросіть свого чоловіка/дружину, сусіда по кімнаті чи друга розділити відповідальність за покупки та приготування їжі — наприклад, один готує основне блюдо, інший — десерт. Готування разом з іншими може бути цікавим способом поглибити стосунки, а розподіл витрат може зробити це дешевше для вас обох.

Подолання перешкод для приготування їжі вдома

Незважаючи на всі переваги, багато хто з нас все ще сприймає приготування їжі як клопіт, або щось, на що у нас немає часу, або щось, що підходить лише для досвідчених кулінарів. Можливо, ви вже пробували готувати, і вам не сподобався кінцевий результат, а може, ваші діти просто віддають перевагу їжі на винос?

Подолання перешкод для приготування їжі вдома часто починається зі зміни вашого ставлення до приготування їжі або часу, проведеного на кухні. Ось деякі поширені причини, чому ми не готуємо їжу вдома, і що з ними робити:

Перешкода 1: «У мене немає часу готувати».

Звичайно, покупки, подрібнення інгредієнтів, приготування їжі та прибирання після цього можуть зайняти багато часу. Але є багато способів прискорити роботу:

  • Купуйте в Інтернеті та отримуйте всі інгредієнти до ваших дверей.
  • Залучіть свою родину. Поміняйтеся обов’язками по магазинах і прибиранні з вашим чоловіком або сусідом по кімнаті.
  • Зробіть частину підготовки заздалегідь. Наріжте овочі у вихідні, коли у вас менше напруження, наприклад, щоб скоротити час остаточного приготування.
  • Використовуйте свіжі інгредієнти. На приготування салатів і рецептів сирої їжі може знадобитися лічені хвилини.
  • Сприймайте приготування їжі як приємне, розслаблююче заняття, а не як клопіт — це не буде здаватися таким трудомістким.

2: «Дешевше їсти фастфуд».

На перший погляд може здатися, що поїсти в ресторані швидкого харчування дешевше, ніж приготувати домашню їжу. Але це рідко буває. Дослідження, проведене Школою громадської охорони здоров’я Університету Вашингтона, показало, що люди, які готують їжу вдома, як правило, мають більш здорову дієту без великих витрат на їжу. Інше дослідження показало, що кухарі, які часто готують їжу вдома, витрачають на їжу приблизно на 60 доларів на місяць менше, ніж ті, хто частіше їсть поза домом.

3: «Я надто втомився, щоб готувати в кінці напруженого дня».

Створення здорової їжі не потребує великих зусиль.

  • Завантаживши мультиварку м’ясом і овочами вранці, ви зможете повернутися додому до гарячої їжі ввечері з мінімальною підготовкою та невеликим прибиранням.
  • Готуйте їжу гуртом і заморожуйте залишки їжі окремими порціями, щоб їсти, коли у вас немає часу або сил готувати.
  • Готуючи свій основний білок раз на тиждень, наприклад смажену курку або повільно приготовані грудки індички, ви можете використовувати м’ясо для приготування швидких і легких страв протягом тижня, таких як суп, салати, сендвічі, буріто або страви з пасти.

4: «Я не вмію готувати» 

Якщо вас лякає перспектива приготувати домашню їжу, важливо пам’ятати, що кулінарія – це не точна наука.

  • Зазвичай цілком нормально пропустити інгредієнт або замінити одне на інше.
  • Подивіться в Інтернеті або купіть базову кулінарну книгу, щоб отримати прості ідеї рецептів.
  • Як і в будь-якій іншій справі, чим більше ви готуєте, тим краще станете. Навіть якщо ви зовсім новачок на кухні, ви скоро освоїте деякі швидкі та здорові страви.

5: «Навіть якщо я готую здорову їжу вдома, я не зможу змусити свою сім’ю її їсти».

З часом ви зможете відучити свою сім’ю (і себе) від смаку їжі на винос і упакованої їжі.

  • Почніть з малого, готуйте лише один або два рази на тиждень, щоб дати кожному смакові рецептори можливість пристосуватися.
  • Маленькі діти люблять готувати, і їм цікаво їсти те, що вони допомагали готувати.
  • Дитячий імпульс до наслідування сильний, тому чим частіше ваші діти бачать, як ви їсте здорову їжу, тим більша ймовірність, що вони наслідуватимуть ваш приклад.

Поради для початку

Не думайте, що кожну страву потрібно готувати вдома. Готуючи вдома лише кілька разів на тиждень, для початку можна пожинати плоди. Чим більше ви готуєте власних страв, тим краще у вас це вийде. Згодом ви можете виявити, що їсти поза домом або робити замовлення стає випадковим частуванням, а не нормою. Ось кілька порад, щоб почати:

Почніть зі свіжих здорових інгредієнтів . Випікання солодких ласощів, таких як брауні, тістечка та печиво, не допоможе ні вашому здоров’ю, ні вашій талії. Подібним чином додавання занадто великої кількості цукру чи солі може перетворити здорову домашню їжу на нездорову. Щоб ваші страви були корисними та смачними, почніть зі здорових інгредієнтів і додайте спеції, а не цукор чи сіль.

Будьте простими . Приготуйте на пару або пасеруйте овочі, смажте на грилі рибу або курку, додайте трави, спеції або корисний соус. Просте приготування може бути смачним і швидким.

Приготуйте достатньо для залишків . Чудово мати залишки, які можна використати для швидкого та легкого обіду чи вечері наступного дня. Готуючи такі речі, як рис або макарони, варіть принаймні подвійну кількість, яку вам потрібно, і зберігайте в холодильнику, щоб використовувати з іншими стравами. Заморожування залишків також може гарантувати, що у вас під рукою буде домашня їжа, коли вам не хочеться готувати.

Зробіть заміну більш здоровою їжею . Замість смаження готуйте на грилі або запікайте. Замініть сіль часниковим або цибульним порошком. Зменште цукор, який вимагається в більшості рецептів, на 1/3-1/2. Зменшіть кількість м’яса та збільште кількість овочів у рагу та запіканках. Вибирайте цільнозернові версії макаронних виробів і хліба, а під час випікання замінюйте відбілене біле борошно цільнозерновим.

Запасіться скобами . Такі інгредієнти, як рис, макарони, оливкова олія, спеції, борошно та кубики бульйону, є основними продуктами, які ви, ймовірно, будете використовувати регулярно. Тримайте під рукою банки з тунцем, квасолею, помідорами та пакети із замороженими овочами, які можуть бути корисними для швидкого приготування їжі, коли у вас бракує часу.

Дайте собі трохи свободи дій . Спалити рис або переварити овочі – це нормально. Після кількох спроб стане легше, швидше та смачніше!