Що означає «органічний»?
Термін «органічний» означає спосіб вирощування та обробки сільськогосподарської продукції. Хоча правила відрізняються від країни до країни, у США органічні культури повинні вирощуватися без використання синтетичних гербіцидів, пестицидів і добрив або генів біоінженерії (ГМО).
Органічну худобу, яку вирощують для отримання м’яса, яєць і молочних продуктів, необхідно вирощувати в умовах життя, які відповідають її природній поведінці (наприклад, можливість пастися на пасовищі), і годувати її органічними кормами та фуражем. Їм не можна давати антибіотики, гормони росту чи будь-які побічні продукти тваринного походження.
Органічні проти неорганічних | |
Органічні продукти: | Традиційно вирощена продукція: |
Вирощують з природними добривами (гній, компост). | Вирощують із застосуванням синтетичних або хімічних добрив. |
Боротьба з бур’янами здійснюється природним шляхом (через сівозміну, ручна прополка, мульчування та обробіток) або за допомогою схвалених органічних гербіцидів. | Бур’яни знищують хімічними гербіцидами. |
Боротьба зі шкідниками здійснюється за допомогою природних методів (птахи, комахи, пастки) і пестицидів природного походження. | Зі шкідниками борються синтетичними пестицидами. |
Органічне м’ясо, молочні яйця: | Традиційно вирощене м’ясо, молочні продукти, яйця: |
Худобі дають усі органічні корми без гормонів та ГМО. | Худобі дають гормони росту для прискорення росту, а також неорганічні, ГМО корми. |
Захворюванню можна запобігти природними методами, такими як чисте утримання, ротаційне випасання та здорове харчування. | Для профілактики захворювань худоби використовують антибіотики та медикаменти. |
Худоба повинна мати вихід на вулицю. | Худоба може мати або не мати доступу на вулицю. |
Переваги органічної їжі
Те, як вирощують або вирощують вашу їжу, може мати великий вплив на ваше психічне та емоційне здоров’я, а також навколишнє середовище. Органічні продукти часто містять більше корисних поживних речовин, таких як антиоксиданти, ніж їх традиційно вирощені аналоги, і люди з алергією на харчові продукти, хімічні речовини або консерванти можуть помітити, що їхні симптоми зменшуються або зникають, коли вони їдять лише органічні продукти.
Органічні продукти містять менше пестицидів. Такі хімічні речовини, як синтетичні фунгіциди, гербіциди та інсектициди, широко використовуються в традиційному сільському господарстві, а залишки залишаються на (і в) їжі, яку ми їмо.
Органічна їжа часто свіжіша, тому що не містить консервантів, які зберігають її довше. Органічні продукти іноді (але не завжди, тому дивіться, звідки вони походять) виробляються на невеликих фермах ближче до місця їх продажу.
Органічне землеробство, як правило, краще для навколишнього середовища. Методи органічного землеробства можуть зменшити забруднення, зберегти воду, зменшити ерозію ґрунту, підвищити родючість ґрунту та споживати менше енергії. Сільське господарство без синтетичних пестицидів також краще для птахів і тварин поблизу, а також для людей, які живуть поблизу ферм.
Органічно вирощеним тваринам НЕ дають антибіотиків, гормонів росту та не годують побічними продуктами тваринного походження. Згодовування тваринницьких субпродуктів підвищує ризик коров’ячого сказу (BSE), а використання антибіотиків може створити стійкі до антибіотиків штами бактерій. Органічно вирощеним тваринам, як правило, дають більше простору для пересування та виходу на вулицю, що допомагає підтримувати їх здоров’я.
Органічне м’ясо та молоко можуть бути багатшими певними поживними речовинами. Результати європейського дослідження 2016 року показують, що рівень певних поживних речовин, у тому числі омега-3 жирних кислот, був на 50 відсотків вищий в органічному м’ясі та молоці, ніж у звичайних варіантах.
Органічна їжа не містить ГМО. Генетично модифіковані організми (ГМО) або генетично модифіковані (ГІ) харчові продукти — це рослини, ДНК яких було змінено способами, яких неможливо зустріти в природі чи традиційному схрещуванні, найчастіше для того, щоб бути стійкими до пестицидів або виробляти інсектицид.
Органічна їжа проти місцевої їжі
На відміну від органічних стандартів, немає конкретного визначення «місцевої їжі». Його можна вирощувати у вашій місцевій громаді, штаті, регіоні чи країні. Протягом більшої частини року зазвичай можна знайти їжу, вирощену поблизу дому, на таких місцях, як фермерський ринок.
Переваги місцевої їжі
Фінансові: гроші залишаються в місцевій економіці. Більше грошей йде безпосередньо фермеру, а не на такі речі, як маркетинг і розподіл.
Транспорт: у США, наприклад, середня відстань, яку проходить страва від ферми до обідньої тарілки, становить понад 1500 миль. Продукти необхідно збирати, поки вони ще не дозріли, а потім газувати, щоб «дозріти» після транспортування. Або їжа проходить високу обробку на заводах із застосуванням консервантів, опромінення та інших засобів, щоб зберегти її стабільною для транспортування.
Свіжість: місцеві продукти збирають у дозрілому стані, тому вони свіжіші та насичені смаком.
Деякі дрібні місцеві фермери використовують органічні методи, але можуть не мати змоги отримати сертифікацію органічної продукції. Відвідайте фермерський ринок і поспілкуйтеся з фермерами, щоб дізнатися, які методи вони використовують.
Розуміння ГМО
Триваюча дискусія щодо впливу ГМО на здоров’я та навколишнє середовище є суперечливою. У більшості випадків ГМО розроблені для того, щоб зробити харчові культури стійкими до гербіцидів та/або для виробництва інсектицидів. Наприклад, велика частина солодкої кукурудзи, яку споживають у США, створена за допомогою генної інженерії, щоб бути стійкою до гербіциду Раундап і виробляти власний інсектицид Bt-токсин.
ГМО також часто зустрічаються в культурах США, таких як соєві боби, люцерна, кабачки, цукіні, папайя та канола, а також присутні в багатьох сухих сніданках і більшій частині обробленої їжі, яку ми їмо. Якщо інгредієнти на упаковці містять кукурудзяний сироп або соєвий лецитин, швидше за все, вона містить ГМО.
ГМО та пестициди
Використання токсичних гербіцидів, таких як Раундап (гліфосат), зросло в 15 разів після появи ГМО. Незважаючи на те, що Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що гліфосат є «імовірно канцерогенним для людини», все ще існують деякі суперечки щодо рівня ризику для здоров’я, пов’язаного з використанням пестицидів.
Чи безпечні ГМО?
У той час як Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) і біотехнологічні компанії, які розробляють ГМО, наполягають на тому, що вони безпечні, багато прихильників безпеки харчових продуктів зазначають, що ніколи не проводилися довгострокові дослідження для підтвердження безпеки використання ГМО, хоча деякі дослідження на тваринах показали. вказали, що споживання ГМО може спричинити пошкодження внутрішніх органів, сповільнити ріст мозку та потовщення травного тракту.
ГМО пов’язують із збільшенням харчових алергенів і проблемами шлунково-кишкового тракту у людей. Хоча багато людей вважають, що зміна ДНК рослини чи тварини може збільшити ризик розвитку раку, дослідження поки що не дали остаточних результатів.
Чи означає органічний продукт без пестицидів?
Як згадувалося вище, однією з головних переваг органічного харчування є низький рівень пестицидів. Однак, незважаючи на поширену думку, органічні ферми використовують пестициди. Різниця полягає в тому, що вони використовують лише пестициди природного походження, а не синтетичні пестициди, які використовуються на звичайних комерційних фермах. Хоча природні пестициди вважаються менш токсичними, деякі з них несуть ризик для здоров’я. Тим не менш, ваш вплив шкідливих пестицидів, швидше за все, буде нижчим, коли ви споживаєте органічні продукти.
Які можливі ризики пестицидів?
Більшість із нас мають накопичений вплив пестицидів у наш організм через багаторічний вплив. Це хімічне «навантаження на організм», як це відомо в медицині, може призвести до таких проблем зі здоров’ям, як головний біль, вроджені дефекти та додаткове навантаження на ослаблену імунну систему.
Деякі дослідження показали, що використання пестицидів навіть у низьких дозах може збільшити ризик розвитку певних видів раку , таких як лейкемія, лімфома, пухлини мозку, рак молочної залози та простати.
Діти та зародки найбільш вразливі до впливу пестицидів, оскільки їхня імунна система, тіло та мозок ще розвиваються. Вплив у ранньому віці може спричинити затримку розвитку, розлади поведінки, аутизм, пошкодження імунної системи та моторну дисфункцію.
Вагітні жінки більш уразливі через додатковий стрес, який пестициди завдають їхнім і без того пошкодженим органам. Крім того, пестициди можуть передаватися від матері до дитини в утробі матері, а також через грудне молоко.
Широке використання пестицидів також призвело до появи «супербур’янів» і «супержуків», яких можна знищити лише надзвичайно токсичними отрутами, такими як 2,4-дихлорфеноксіоцтова кислота (основний інгредієнт Agent Orange).
Чи позбавляє миття та очищення від пестицидів?
Промивання свіжих продуктів зменшує, але не усуває пестициди. Пілінг іноді допомагає, але цінні поживні речовини часто потрапляють у стік разом зі шкірою. Найкращий підхід: їжте різноманітну їжу, ретельно мийте та очищуйте всі продукти та купуйте органічні продукти, коли це можливо.
Найкраща користь для ваших грошей, коли ви купуєте органічні продукти
Органічна їжа часто дорожча, ніж традиційно вирощена їжа. Але якщо ви визначите певні пріоритети, можливо, ви зможете купувати органічні продукти харчування та не виходити за межі свого харчового бюджету .
Знайте рівень пестицидів у своїй продукції
Деякі типи традиційно вирощених продуктів містять набагато більше пестицидів, ніж інші, тому їх слід уникати, коли це можливо. Інші досить низькі, щоб купувати неорганічні продукти відносно безпечно.
Фрукти та овочі, де етикетка органічної продукції має найбільше значення
За даними Environmental Working Group, некомерційної організації, яка аналізує результати урядового тестування пестицидів у США, наступні фрукти та овочі мають найвищий рівень пестицидів, тому краще купувати органічні:
- яблука
- Солодкий болгарський перець
- огірки
- селера
- картопля
- Виноград
- Помідори черрі
- Зелена капуста / капуста
- Літній кабачок
- Нектарини (імпортні)
- Персики
- Шпинат
- Полуниця
- Гострий перець
Фрукти та овочі, які НЕ ПОТРІБНО купувати органічні
Ці традиційно вирощені фрукти та овочі, відомі як «Чисті 15», зазвичай містять низький вміст пестицидів:
- Спаржа
- авокадо
- гриби
- Капуста
- Солодка кукурудза
- Баклажани
- Ківі
- Манго
- Цибуля
- Папайя
- Ананас
- Запашний горошок (заморожений)
- Солодка картопля
- грейпфрут
- Канталупа
Купуйте органічне м’ясо, яйця та молочні продукти, якщо можете собі це дозволити
У США промислово вирощених тварин можна годувати кукурудзою, зерновими, антибіотиками, субпродуктами тваринного походження, гормонами росту, пестицидами та осадом стічних вод. Ці практики можуть мати наслідки для здоров’я як самих тварин, так і людей, які споживають їхнє м’ясо, яйця чи молоко.
Інші способи зберегти вартість органічних продуктів у межах вашого бюджету
Робіть покупки на фермерських ринках. У багатьох містах, а також у малих містечках щотижня проводяться фермерські ринки, де місцеві фермери продають свою продукцію на вуличному ринку просто неба, часто зі знижками, ніж у продуктових магазинах.
Приєднайтеся до харчового кооперативу. Кооператив із натуральних продуктів або кооперативний продуктовий магазин зазвичай пропонує нижчі ціни для членів, які сплачують щорічну плату за належність
Приєднайтеся до ферми, що підтримується громадою (CSA), до якої окремі особи та сім’ї об’єднуються, щоб купувати «частки» продукції оптом безпосередньо на місцевій фермі. Місцеве та органічне!
Поради щодо купівлі органічних продуктів харчування
Купуйте в сезон. Фрукти та овочі найдешевші та найсвіжіші в сезон. Дізнайтеся, коли продукти доставляються на ваш ринок, щоб ви купували найсвіжіші продукти.
Купуйте навколо. Порівняйте ціни на органічні продукти в продуктовому магазині, на фермерському ринку, в Інтернеті та в інших місцях (навіть у морозильній камері).
Пам’ятайте, що органічне не завжди означає здорове. Зробити нездорову їжу здоровою – це звичайний маркетинговий хід у харчовій промисловості, але органічна випічка, десерти та закуски зазвичай містять дуже багато цукру, солі, жиру чи калорій. Варто уважно читати етикетки харчових продуктів.
Чому органічні продукти харчування часто дорожчі?
Органічна їжа є більш трудомісткою, оскільки фермери не використовують синтетичних пестицидів, хімічних добрив чи ліків. Органічна сертифікація дорога, а органічні корми для тварин можуть коштувати вдвічі дорожче. Органічні ферми, як правило, менші за звичайні, а це означає, що постійні витрати та накладні витрати повинні розподілятися на менші обсяги продукції без державних субсидій.